Huseinov, Husein

Geboren 22 september 1951 in Ashgabat, Turkmenistan (Centraal-Azië)

 

Van 1969 tot 1971 studeerde hij aan het Turkmeense Staatsinstituut voor de Schilderkunst in Ashgabat.

Van 1971 tot 1977 studeerde hij bij het Staats Instituut voor de Film (GIK) in Moskou, aan de faculteit Art Direction bij professor I.A. Spinel’, winnaar van de Staatsprijs van de USSR en bij G.A. Myasnikov, winnaar van een Oscar en de Staatsprijs van de USSR.

Huseinov behaalde het diploma ‘ Art direction voor film en televisie’ .

Sinds 1977 nog voor het uiteenvallen van de USSR nam hij deel aan tentoonstellingen op republieks, nationaal en internationaal niveau.

In 1978 deed hij de artistieke vormgeving van een toneelstuk voor het Jeugdtheater in Ashgabat en nam hij twee maanden deel aan een workshop in Letland, afgelosten met een tentoonstelling.

Van 1979 tot 2001 werkte hij bij de filmstudios van Turkmenfilm in de hoedanigheid van artistiek directeur en produceerde hij meer dan 12 films in uiteenlopende genres: comedie, historische film, detective en de artistieke publieksfilm.

Vele malen werden zijn films op nationale en internationale filmfestivals met prijzen bekroond. Zo won hij in 1984 samen met de hele filmploeg de Staatsprijs van de USSR met de film “Muzhkoe vospitanie’ (‘De opvoeding tot man’). Met diezelfde film won hij als art director in datzelfde jaar vijf prijzen op verschillende internationale filmfestivals in o.m. Berlijn en Venetië.

In 1987 werkte hij wederom voor langere tijd in Letland. Ook dit symposium werd afgesloten met een tentoonstelling.

In de periode 1989 – 2004 nam hij deel aan groepstentoonstellingen in Duitsland, Frankrijk, Turkije, Azerbaidjan, Iran, Rusland en het Verenigd Koninkrijk.

In 1991 bekroonde de jury van het Tadjiekse festival ‘De Kunst van het boek’ zijn artistieke vormgeving van het boek ‘Lisa i Kuvshin’ (‘De vos en de kruik’).

Jaarlijks nam hij tussen 1992 en 2001 deel aan internationale workshops voor kunstenaars in Azerbaidjan, die steeds met een grote tentoonstelling werden afgesloten.

In 1994 won hij bij het concours van de Bond van Kunstenaars van Turkmenistan de eerste plaats voor de ‘Beste produktie van Turkmenistan’ en verwierf hij de eretitel ‘ Meest verdienstelijke kunstenaar van Turkmenistan’.

Solotentoonstellingen vonden vervolgens plaats in Iran (1997), Oostenrijk (1999), Spanje (1999), Duitsland (2004) en Nederland (2006, 2007).

Het Oostenrijkse Ministerie van Buitenlandse Zaken kende hem in 1999 een beurs toe die hem in de gelegenheid stelde enige tijd in Innsbruck te werken.

Na het uiteenvallen van de Sovjetunie trad hij toe tot de internationale Federatie van Kunstenaars en werd hij lid van de Internationale Confederatie van Filmers van het GOS (Gemenebest der Onafhankelijke Staten) .

 

Zijn werk is opgenomen in de collecties vanhet Turkmeense museum voor Beeldende Kunst in Ashgabat, de Turkmeense Kunstenaarsbond, het Culturele Fonds van de Provincie Tirol en de Centrale Directie voor Kunsttentoonstellingen in Moskou.

Particuliere kunstverzamelaars uit Frankrijk, de Verenigde Staten, Rusland, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Azerbaidjan en het Verenigd Koninkrijk hebben werk van Husein Huseinov aangekocht.


Werken

Titel
Typelandscape
Jaar
Formaat
CodeHH.01
Prijs

Titel
Type
Jaar
Formaat
CodeHH.02
Prijs

Titel
Type
Jaar
Formaat
CodeHH.03
Prijs

Titel
Typelandscape
Jaar
Formaat
CodeHH.04
Prijs

Titel
Type
Jaar
Formaat
CodeHH.05
Prijs

Titel
Type
Jaar
Formaat
CodeHH.06
Prijs

Titel
Type
Jaar
Formaat
CodeHH.07
Prijs

Titel
Type
Jaar
Formaat
CodeHH.08
Prijs

Titel
Type
Jaar
Formaat
CodeHH.09
Prijs

Titel
Type
Jaar
Formaat
CodeHH.10
Prijs

Titel
Type
Jaar
Formaat
CodeHH.11
Prijs

Titel
Type
Jaar
Formaat
CodeHH.12
Prijs


Terug
NIEUWSBRIEF
Naam:
E-mail:AGENDAAGNIETENFESTIVAL
1 december 2016

NIEUW!